Van ongezonde globale keten

naar gezondmakend lokaal netwerk 

De voedseluitdaging van onze tijd

Voedsel wordt van over de hele wereld ingevlogen. Het wordt op allerlei manieren bewerkt en het eindigt in een plastic verpakking in de supermarkt.  En je wordt overladen met tig varianten op het zelfde vaak ongezonde product. Er is nul binding meer tussen de consument en de bron van ons eten. We hebben samen een globale ongezonde keten gecreëerd rondom voedsel. Met alle negatieve gevolgen van dien voor mensen in die keten.


Ongezonde globale keten

De maaltijdtas als oplossing

Met MoerVers hebben we een oplossing bedacht om deze hindernissen te overwinnen. We gaan met elkaar een gezondmakend lokaal netwerk creëren. De verbindende kern wordt een betaalbare maaltijdtas. In deze tas vind je de benodigde gezonde ingrediënten en bijbehorende recepten om gezonde maaltijden te bereiden. Een maaltijdtas is een slim en eenvoudig middel om het voor veel mensen makkelijker te maken om de gezonde keuze te maken. Zonder dat je elk etiket hoeft te bestuderen en een halve voedingsdeskundige moet zijn. Of afgeleid wordt door de ongezonde aanbiedingen in de supermarkt.

Wat ons onderscheidt is onze netwerk aanpak en super lokale insteek. We werken nauw samen met lokale leveranciers, buurttuinen en kwekers, waardoor we toegang hebben tot gezonde producten uit de regio.


Gezondmakend lokaal netwerk

De MoerVers tas is een krachtig verbinder in de wijk


  • De inhoud komt van lokale leverancier en tuinders uit de regio aangevuld door buurttuinen in en rond de wijk. Buurtbewoners van jong tot oud zien hun oogst terug in de tas.
  • Lokale buurttuinen maken het ook mogelijk om een mooie kringloop te creëren. Als de nieuwe tas wordt opgehaald of gebracht, vragen we de mensen gelijk hun groente afval mee terug te geven zodat deze weer als compost voor de buurttuin kan dienen.
  • In de buurtkamers/wijkcentra worden de tassen wekelijks opgehaald. Op dit contactmoment wordt feedback verzameld en recepten ingebracht. Lokale recepten kunnen te zijner tijd gebundeld worden in het buurtreceptenboek.
  • Kookworkshops in de wijk kunnen de inhoud van de tas gebruiken en bieden deelnemers daarmee ook een handvat voor een vervolg thuis.
  • Arts en diëtist kunnen de tas tippen aan mensen met een ongezond eetpatroon.

Pay it forward

We maken MoerVers betaalbaar door:

  • Het werken met vrijwilligers en het gratis gebruik van ruimtes van partners in de wijk.
  • Het werken met een pay it forward bijdrage naar draagkracht die men zelf kan kiezen. Met deze bijdrage dekken we kosten zoals: ICT platform, tassen, pinkosten, recepten printen, etc.


MoerVers als oplossing voor voedselarmoede

Omdat we met verschillende prijsstellingen voor een tas werken is het voor ons ook mogelijk om in samenwerking met gemeenten de tas voor bepaalde doelgroepen tegen een gereduceerd tarief of helemaal gratis aan te bieden met behulp van unieke kortingscodes die aan specifieke personen kunnen worden gegeven.

Met MoerVers maken we gezond eten niet alleen betaalbaar, maar ook toegankelijk en begrijpelijk. En vooral iets om met elkaar trots op te zijn. We willen het voor iedereen makkelijk maken om gezonde keuzes te maken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoge kosten of verwarrende informatie.

MoerVers start in Moerwijk. Maar ons streven is om er zo snel mogelijk een HaagVers en NederlandVers tas van te maken!

Doe met ons mee op deze reis naar een gezondere toekomst! 🌱